fbpx

A vulkáni hamu által okozott káosz a légi fuvarozásban,szállításban ráirányította a Magyar termékekre a figyelmet .  A megbénult nemzetközi légi szállítás miatt felélénkült a helyi kereskedelem és új kereskedelmi csatornák, export-import-kapcsolatok aktivizálódtak.

A klímaváltozás korában felesleges és kártékony luxus, hogy a világ másik feléből hozatott gyümölcsöket eszünk. Ezzel a nemzetközi szállítás és fuvarozás hatalmas légszennyezését és fosszilis üzemanyag-fogyasztását segítjük.
A harmadik világban olcsón legyártott ruhaneműk vagy elektronikai készülékek outsourcing-trendjét persze nehezebb eltörölni (az árelőny miatt), de élelmünket helyi gazdáktól és hazai gyártóktól is be lehet szerezni.Mivel a belföldi szállítás és a belföldi fuvarozás, áruterítés lényegesen megnövekedett, némi áresés is bekövetkezhet.

Vannak országok, ahol láthatjuk, mennyit fuvarozták szállították az élelmiszercikkeket, milyen távolságot tettek meg annak összetevői, mire a polcra kerültek. Minél kisebb a fuvarozási és szállítási kilométer száma, annál kevesebbet szennyezte a környezetet az adott termék vagy mezőgazdasági termény. Hasonlóan külföldhöz itthon is be kellene vezetni.