fbpx
HÓNIG PÉTER KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS ENERGIAÜGYI MINISZTER ÁTVETTE A GREENPEACE MAGYARORSZÁG EGYESÜLET ÉS A LEVEGŐ MUNKACSOPORT KÖZÖS, A HASZNÁLATARÁNYOS ÚTDÍJ BEVEZETÉSÉT SÜRGETŐ PETÍCIÓJÁT.

A tárcavezető elmondta, hogy a szakminisztérium egyetért a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetés mielőbbi bevezetésével. Az alkalmazás szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik. A jelenlegi állapot szerint – ha a megfelelő országgyűlési és kormánydöntések időben, 2010 novemberéig megszületnek –, a rendszer 2013. január elsejével bevezethető.

A miniszter a petíció átvételekor és az azt követő rövid megbeszélésen is megerősítette, hogy a minisztérium a civil szervezetek által megfogalmazott célokkal alapvetően egyetért. A használatarányos útdíjfizetés sikeres bevezetéséhez elengedhetetlenül szükséges a társadalom támogatása, a rendszer széleskörű elfogadottsága. Ennek érdekében a minisztérium a 2013 utáni időszakra fokozatos, több lépcsős alkalmazást tervez az érintett járművek és útszakaszok körében egyaránt.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy a feladatok nyári átadás-átvételekor hivatali utódjának figyelmét felhívja az előkészületek folytatásának kiemelt fontosságára. A minisztérium a petícióban rögzített és a megbeszélésen felmerült felvetésekre a közeli napokban részletes reakciót küld a kezdeményező szervezeteknek. A szakmai választ a tárca a honlapján közzéteszi.