fbpx
2009. SZEPTEMBER 10. ÓTA CSAK AZ UNIÓS SZABÁLYOKNAK MEGFELELŐEN LEHET VALAKI HIVATÁSOS ÁRUFUVAROZÓ GÉPKOCSIVEZETŐ. EZEN IDŐPONTTÓL KEZDVE MEGSZŰNT A BELFÖLDI ÉS NEMZETKÖZI TEHERGÉPKOCSI-VEZETŐ KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG, AZ ÚJ VIZSGÁZÓK EGY, AZ EGÉSZ EU-N BELÜL EGYSÉGES KÜLLEMŰ PLASZTIKKÁRTYÁT, ÚN. GÉPJÁRMŰVEZETŐI KÉPESÍTÉSI IGAZOLVÁNYT KAPNAK. MAGYARORSZÁG — MINT AZ EU TAGJA — EZZEL IGAZODIK AHHOZ AZ EGYSÉGES EURÓPAI GYAKORLATHOZ, MELYNEK ALAPJA A 2003/59/EK IRÁNYELV.

A jogszabály azért született, hogy növelje a fuvarozás biztonságát, és az unió területén egységesítse a “nagykategóriás”, hivatásos gépjárművezetők engedélyhez jutásának feltételeit. A hivatásos személyszállító gépkocsivezetőknek 2008. szeptember 10. óta, az árufuvarozó gépkocsivezetőknek pedig 2009. szeptember 10-től szaktanfolyami képesítésüket már a 2003/59/EK irányelv előírásai szerint kell megszerezniük.

Noha a jogszabály szigorú feltételekhez köti a gépjárművezetői engedély megszerzését, egyúttal azt is látni kell: a munkaerőpiacon ezáltal egyfajta tisztulás mehet végbe, és megnő azon gépkocsivezetők értéke, akiknek birtokában van ez a gépjárművezetői képesítési igazolvány.