fbpx

A kutaknál kifizetett összegnek benzin esetében 59 százalékát, a gázolajnál 54 százalékát azonban adó terheli.  A jövedéki adón kívül fizetni kell a benzinben a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Szövetség díját, és az áfát is. Az unióban azonban van ahol ennél sokkal magasabb adó terheli az üzemanyagokat. Ebben a tekintetben hazánk 14. a haszonhét tagállam közt.

A hatvan százalékot is meghaladja az adótartalom Németországban, Svédországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban. Franciaországban, Finnországban, Portugáliában, Olaszországban és Szlovéniában is. A benzinre legkevesebb adót szállítás Cipruson, Romániában és Máltán vetik ki.
Az adók mértéké és az üzemanyagok ára között azonban nincs közvetlen összefüggés. Hiszen például Hollandiában viszonylag kisebb adó  terheli a benzint, mégis ott az egyik legdrágább.

De dobogós a benzin árakban szállítás Dánia és Franciaország is. Az  üzemanyagok Bulgáriában, Romániában és Cipruson a legolcsóbbak az uniós országok között.

Hol drága és hol olcsó, azt  belföldi szállítás persze elsősorban a keresetek döntik el. Etekintetben pedig nem igazán állunk jól. Hiszen hazánkban a minimálbérből mintegy kétszáz liter benzint lehet venni, addig tőlünk nyugatabbra ennek sokszorosát tudnák tankolni a belföldi áruterítés legkisebb keresetből.