Blog

KISKERESKEDELEM, 2011. JÚLIUS

A kiskereskedelmi értékesítés volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján –
2011. júliusban 1,3%-kal, az első hét hónapban 0,3%-kal maradt el az előző év azonos időszakától.
A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi forgalom volumene 0,3%-kal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

Bővebben...

INDULNAK AZ ÚTFELÚJÍTÁSOK: ÚJ, KOMPLEX BKK-SZEMLÉLET, FELÜLVIZSGÁLT FORGALMI RENDEK, ÚJ BURKOLAT 37 ÚTSZAKASZON

Budapesten megindul az útfelújítási program: 2011 szeptemberétől fokozatosan kezdődnek a kivitelezési munkák 37 fővárosi fő- és tömegközlekedési útvonalon. A megvalósuló útfelújítások hossza mintegy 30,3 km, összterülete 275 ezer négyzetméter. A 37 útszakasz teljes felújítási költsége 4,6 milliárd forint – tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. Az útrekonstrukciós munkálatok nyomán az érintett útszakaszokon új kopó- és kötőréteg kerül beépítésre, de egyes esetekben teljes pályaszerkezet-cserére is sor kerül. Az elvégzett beavatkozásokkal az adott útszakasz élettartama kb. 15 évvel növekedhet meg. Az eltüntetett úthibák csökkentik a közúti balesetek, káresemények kockázatát. A BKK iránymutatása alapján, a hatékony minőség-ellenőrzés érdekében, a fővárosi útfelújítások eddigi történetében először a BKK Közút az érintett szakaszokon szakfelügyeletet fog biztosítani, és szigorú laborvizsgálatok elvégzésével ellenőrzi, hogy a beépített útpályaszerkezet a tervek szerint, megfelelő vastagságban, illetve megfelelő minőségben épült-e meg.

Bővebben...

A KECSKEMÉTI MERCEDES GYÁRBÓL VASÚTON SZÁLLÍTJÁK EL A KÉSZ AUTÓKAT

Az alkatrészek döntő hányada vasúton érkezik, és az elkészült autók többsége is a most készülő vágányon fogja elhagyni a Mercedes gyárat – közölte Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, a Cegléd-Szeged vasúti fővonalat az épülő Mercedes gyárral összekötő vágány kivitelezésének munkaindító ünnepségén.

Bővebben...

ROHAM INDULT A TEHERAUTÓKÉRT

Egyértelműen a kilábalás jeleit mutatja a hazai szállítmányozási piac – ennek első jeleként egy csapásra eltűntek a készletek a kamiont áruló cégek raktáraiból.

A megugró szállítmányozási igények miatt egy sor vállalat vásárolna használt kamionokat, de a piacon már nincs a korábban megszokott több százas készlet, új teherautókat pedig a bankok csak megemelt – 10-15 százalék helyett 25-30 százalék – önrésszel tudnak és akarnak finanszírozni.
Ráadásul a nyugat-európai szállítmányozási cégek is letarolták a piacot, a sok bedőlt magyar vállalkozástól visszavett kamionokat ugyanis viszonylag olcsón dobták piacra a lízingtársaságok.
Egyes becslések szerint 3000-4000 kamiont vettek vissza magyarországi vállalatoktól és adtak el a válság kitörését követően.

Bővebben...

KÜLKERESKEDELMI TERMÉKFORGALOM ELŐZETES ADATOK, 2010. JANUÁR–JÚLIUS

2010. júliusban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1658 milliárd forintot (5860 millió eurót), a behozatalé 1588 milliárd forintot (5620 millió eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel 18, a behozatal 21%-kal nőtt 2009 júliusához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg az év hetedik hónapjában 70 mil-liárd forint (241 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 17 milliárd forintos (87 millió eurós) romlását jelenti az előző év azonos időszakához képest. A júliusi kivitel 75, a behozatal 68%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Bővebben...