fbpx

Viszonylag kevés figyelmet kapott, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök megállt Pozsonyban, mielőtt Barack Obama amerikai elnökkel találkozott volna Prágában, hogy aláírják a hadászati támadó fegyverekről szóló új szerződést.Pedig a hazai logisztikai cégek  szempontjából igen fontos hír, hogy ott az orosz, az ukrán, a szlovák és az osztrák államvasutak vezetői is tárgyalásokat fuvarozás folytattak, egy olyan, orosz szabványú, széles nyomtávú vasút kiépítéséről, amely az osztrák határig áruterítés húzódhat.

Megbízták a német Roland Berger céget, hogy hat hónapon belül készítse el a terv szállítás részletes elemzését,amely választ ad arra, vajon nyereséges belföldi szállítás beruházás lenne-e a széles nyomtávú vasút meghosszabbítása Kassától Pozsonyig, majd Bécsig.
A tanulmánynak ki kell derítenie, hogy mekkora lenne áruterítés az elkészülő új vasúti pálya kihasználtsága. Ugyanakkor már a tervezés gondolata is felkeltette Berlin érdeklődését. A beruházásnak  köszönhetően ugyanis nyugatról a transzszibériai vonalon keresztül könnyedén lehetne szállítani vasúton a nyugat-európai árut.