fbpx

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei hétfőn abban, hogy fokozatosan enyhíteni fogják a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni – tudósít az MTI.
A miniszterek rendkívüli, videokapcsolaton keresztül lebonyolított tanácskozást tartottak a lassacskán milliárdos gazdaság károkat okozó, és utasok millióinak programját felborító helyzetről.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési felelőse ezt követően bejelentette, a megállapodásnak köszönhetően kedd reggeltől fokozatosan növekedni fog a felszálló gépek száma.

José Blanco spanyol közlekedési miniszter madridi sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a lépcsőzetes légtérnyitás kedd reggel, közép-európai idő szerint nyolc órakor lép hatályba.

A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Ebben – mint azt korábban Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta – egyetértenek az európai hatóságok és szolgáltatók is. A témáról Budapesten kiadott közlemény szerint a rendszer bevezetésével Magyarország egyetért, a részletekről további egyeztetések szükségesek. Hónig Péter azt is bejelentette, hogy Magyarország az eset kezelésére támogatja az Európai Unió által kidolgozandó egységes eljárást.

Magyar közlés szerint egyébként a videokonferenciát nem sikerült a tervek szerint megtartani, mert a meghirdetett időpont után egy órával még 19 tagállamot nem sikerült rákapcsolni a rendszerre.

Kallas esti brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra sem lehet olyan kompromisszumot kötni, amely a biztonság rovására menne. Ragaszkodik az EU emellett ahhoz is, hogy minden döntést tudományos alapon, szakértői elemzések után hozzanak meg.

Szintén egyetértés volt abban, hogy az eddigieknél nagyobb koordinációra van szükség az EU-tagországok között, beleértve a kockázatelemzést is.

Kallas megerősítette, hogy a brüsszeli bizottság fokozottan figyel az utasok jogaival és kezelésével kapcsolatos problémákra. Jelezte: a miniszterek külön kérték a végrehajtó testülettől, hogy segítse a külföldön maradtak hazajutását – tette hozzá.

Blanco bejelentette, hogy a közlekedési miniszterek hamarosan újabb rendkívüli ülésen vitatják meg a légtérzár gazdasági következményeit.

Camiel Eurlings, a holland közlekedési tárca vezetője az egyeztetés után azt közölte, hogy országa már mások előtt, hétfő estétől felszámolja a légtérkorlátozások egy részét, megindítva az utasforgalmat is az amszterdami nemzetközi repülőtérről.

www.portfolio.hu