fbpx
MAGYARORSZÁGON LEGKORÁBBAN 2013-TÓL VEZETHETŐ BE A 3,5 TONNÁNÁL NEHEZEBB JÁRMŰVEKRE VONATKOZÓ HASZNÁLATARÁNYOS ÚTDÍJ, AMELYNEK MÉRTÉKE EZT KÖVETŐEN CSAK TÖBBÉVES ÁTMENETI IDŐSZAKKAL ÉRNÉ EL A NEMZETKÖZI ÁTLAGOT – KÖZÖLTE A MAGYARORSZÁGI DÍJSZEDÉSI RENDSZER REFORMJÁN DOLGOZÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KOORDINÁCIÓS KÖZPONT (KKK) CSÜTÖRTÖKÖN AZ MTI-VEL.

A szervezet közleményében hangsúlyozza: az új rendszer bevezetésétől a szállítmányozási tevékenység racionalizálását, a környezetbarát járművek fokozatos elterjedését, valamint az üresen, illetve részben terhelt fuvarozás csökkenését várja.

A KKK emellett arra is számít, hogy javul a magyarországi fuvarozás, de különösen a helyi, regionális termelők versenyelőnye, hiszen a közelben előállított áruk fuvar költsége csökken a nagyobb távolságból érkezőkkel szemben – fűzik hozzá.

A használattal arányos útdíj bevezetésének célja nem a fuvarozók – így közvetetten a lakosság – terheinek növelése, hanem az időtartamhoz kötött, matricás díjak méltánytalanságainak megszüntetése. A megtett úttal arányos díjakkal megszűnik az utakat rendkívüli mértékben terhelő, nagytávolságokra közlekedő fuvarozás előnye, így mindenki számára érzékelhető lesz az árucikkek fuvarozásának valós költsége – mutat rá a szervezet.

A központ tájékoztatásában emlékeztet: mára már öt szomszédos országban is a megtett úttal arányos tarifát kell fizetniük a 3,5 tonna feletti teherjárműveknek. Szlovákiában 2010. január elsejétől vezették be a 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó használatarányos elektronikus útdíjat. Csehországban ugyanekkor szintén három és fél tonnáig terjesztették ki, a 12 tonnát meghaladó teherjárműveknek már 3 éve kötelező elektronikus útdíjat.

A KKK hozzáteszi: a magyarországi útdíjrendszer zökkenőmentes bevezetése érdekében figyelemmel kíséri a szlovákiai díjpolitikai váltás tapasztalatait. A központ az elmúlt napok történéseiből azt a következtetést vonta le, hogy az érintett fuvarozók regisztrálását a Szlovákia által biztosított félévnél hamarabb kell kezdeni az új rendszer indulása előtt, továbbá kezdetben a Pozsony által meghatározottnál alacsonyabb árakat kell kiszabni.