fbpx

Beszakadt az M1-es autópálya a 103-as kilométer után a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt. A pályát napokra lezárták, Veszprém felé lehet kerülni. A vízügyi szakemberek jelenleg is vizsgálják az utat.

Napokig zárva maradhat Győrnél az M1-es sztráda,   mivel az úttest egy jókora darabon beszakadt, közölte Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. szóvivője. A fővárosból Győrbe indulóknak azt javasolják, hogy az M7-esen Veszprém felé kerülve közelítsék belföldi áruterítés meg a várost.

A lezárás előtt összesen hat jármű felnije sérült meg a hibás útburkolat miatt, személyi sérülésről azonban nem érkezett bejelentés.

A teljes útzárat még délelőtt, a Cuhai-Bakony-ér belföldi szállítás áradása miatt rendelték el az M1-es autópályán Bőny és Győr között. A megyei rendőr-főkapitányság szállítás tájékoztatása szerint a főváros felől érkezőket a 85-ös kilométernél Komáromnál az 1-es útra belföldi áruterítés szállítás terelik, és a 107-es kilométernél, Győrszentivánnál térhetnek vissza a sztrádára. A másik irányból, Győr felől jövőket a 106-os kilométerszelvénynél az M19-es útra irányítják, ahonnan a 103-as kilométernél térhetnek vissza.

A szóvivő tájékoztatása szerint az útpálya azért  szakadt be, mert a normál esetben kevés, arra folyó víz egyszerűen kimosta a híd alatti földtöltést. „Itt egy érről van szó, szállítás amiben általában csak némi víz csordogál, de most hatalmas nagy folyó lett belőle. Az autópálya szerkezetileg ugyan stabilan áll, de azt a töltést, ami a híd alatti földrészt a belföldi áruterítés rendes útmederrel összekötötte, kimosta a víz. Ez épp olyan, mint amikor az ember megy az utcán, és fogalma sincs róla, hogy az belföldi szállítás aszfalt alatt nincs semmi.”

Winkler-Virág András szerint ráadásul mindez pillanatok alatt történt, és senki sem számított rá.

A javítás idejét egyelőre még megbecsülni sem tudják. „A pár nap az egy nagyon optimista becslés, mert amíg az ár le nem vonul, addig nem látjuk, hogy mennyi munka lesz, mert a másik pályatest sérülését is csak akkor tudjuk felmérni. Lehet hogy a javítás több hétig tart majd, hiszen egy rövid szakaszon gyakorlatilag új autópályát kell építeni.

A kérdéses, hogy a terelőút bírni fogja-e a terhelést. „A főút nem arra lett kitalálva, hogy negyventonnás kamionok menjenek rajta keresztül. Ezek az utak nem erre lettek méretezve, ráadásul a folyamatos esőzés miatt át is vannak ázva, és ez az ami problémát okozhat. Egyelőre viszont úgy néz ki, hogy nincs más lehetőség, mint oda terelni az autósokat.”

Pár nappal ezelőtt az áradások miatt már le kellett zárni a 81-es főutat, ami Székesfehérvárt és Győrt köti össze. Az ott haladó forgalmat az autópályára terelték át, és erre az időre díjmentessé is tették a szükséges részeken. A beszakadt pálya miatt azonban most ezek a járművek is a kerülőútra lesznek terelve. A terelés miatt jelentősen megnövekedett a forgalom az 1-es főúton.

TÖBB HELYEN IS BAJ VAN

Elterelik a forgalmat az M1-es autópályán a  Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánosnál is, mert megroggyant egy vízátfolyás alámosta híd, és az út is megrepedt, jelentette a Független Hírügynökség. A szerint három méter hosszan szakadt be az útburkolat.

Tatabányánál a hegyoldalból szerda délelőtt sártenger zúdult az autópályára, de ezt a problémát azóta megoldották, egy helyen pedig szintén a töltést mosta ki a víz, de ezek a forgalmat szerencsére nem érintik.

NEM SEGÍT A GPS

Nagy gondot okoznak a megszokásból vezetők és a műholdas helymeghatározóval (GPS) utazók az M1-es sztráda lezárása után a Győr megyei rendőröknek, közölte a megyei főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője szerdán az MTI-vel. Elkerülő út nincs, sok külföldi megszokásból, esetleg GPS-sel utazik, ezek az eszközök pedig nem tudnak arról, ha egy utat az áradás miatt lezártak, így tulajdonosukat akár többször is blokkolt útvonalra irányíthatják, mondta Perjámosi István alezredes, hozzátéve, a terelőutak jelentős része nincsen a külföldiek számára is értelmezhető jelekkel kitáblázva.

Nehezíti a helyzetet, hogy a Budapest felé utazók számára nincsen alternatív útvonal; a 81-est “egyszerűen elmosta a víz”, így Székesfehérvár felé nem lehet kerülni, ahogy az elöntött Bőny felé sem vághatnak le a vezetők. Perjámosi István megemlítette: bonyolítja a helyzetet, hogy a hétvégén, pünkösd miatt a szokásosnál kétszer erősebb forgalomra kell számítani, és ennek nagyja az M1-est választaná – ha nem lenne lezárva egy szakasz a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt.

FEL KELL ÚJÍTANI AZ M7-ES AUTÓPÁLYA EGYIK SZAKASZÁT

Felújítják az M7-es autópályát a 184-es és 190-es kilométerszelvény között, mert a sztrádát megrongálták az elmúlt napok heves esőzései. Szerdától útkorlátozások lesznek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság belföldi áruterítés sajtószolgálata azt közölte, hogy a Sávoly és Zalakomár közötti szakasz felújításának idejére először a Budapest felé vezető pályára terelik a teljes forgalmat, majd a munka végeztével – nagyjából másfél-két hét múlva – a Nagykanizsa felé tartóra.