fbpx

Komoly zuhanást produkáltak a héten az üzemanyagárak, ezért a MOL is csökkenti majd az árait. A múlt heti záró értékéhez képest tegnap délutánig 7.4%-ot csökkent dollárban mérve a benzin ára, miközben a gázolajé 8.1%-kal csúszott lejebb. A forint mindeközben stagnált a dollárral szemben (a múlt pénteki 221.7 után tegnap délután 221.8 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin jegyzésára ugyancsak 7.4%-ot, a gázolajé pedig 8.1%-ot esett.

Mint ismeretes, a MOL már egy ideje nem változtatott az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárain (utoljára 2010. május 12-én történt egy emelés). Az utolsó árdöntés bázisához képest (véleményünk szerint ez a benzin és a gázolaj esetében is esetében 2010. május 7.) tegnap délutánig a benzin 7.3%-kal, a gázolaj pedig 7.7%-kal olcsóbb lett a világpiacon forintban mérve.

Az elmúlt két év hektikus ármozgásai közepette a MOL árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás jövő héten. A fent bemutatott világpiaci ármozgások alapján ugyanakkor a Portfolio.hu úgy véli, hogy a jövő héten a MOL szinte biztosan csökkenti a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát.

Mint ismeretes, a MOL rendszerint hétfőn értesíti a partnereit az árváltoztatásról, ami általában szerdán 0 órától lép életbe. Mivel hétfő most Pünkösd ünnepe miatt munkaszüneti nap, ezért az időzítés most eltérhet a szokásostól.