fbpx

Hétfő reggel óta összefüggő autópálya vezet Pozsonyból az észak-szlovákiai Zsolnáig, a későbbiekben a D1-es sztráda egészen Kassáig belföldi fuvarozás folytatódik.

A 200 kilométeres távot az előzetes belföldi fuvarozás becslések szerint mintegy másfél óra alatt tehetik meg az autósok.

A sztrádaszakasz utolsó, 9,6 kilométeres, belföldi fuvarozás Sverepec–Vrtizer szakaszát vasárnap adták át.

A Vág mély völgye okozta helyszűke miatt belföldi fuvarozás ez volt a legbonyolultabb és legdrágább sztrádaszelvény: a 9,6 kilométerből 6,67 kilométer híd (az érintett részen 18 épült), ezen belül is a legbonyolultabb a mintegy 35 ezres lélekszámú Vágbeszterce belföldi fuvarozás (Povazská Bystrica) felett 16–30 méter magasságban vezető 970 méter hosszú völgyhíd.

A 9,6 kilométeres szakasz belföldi fuvarozás megépítésének teljes költsége eléri a 342,3 millió eurót.

A város sokáig tiltakozott belföldi fuvarozás az ellen, hogy a feje fölött híd íveljen át, másrészt a járási székhely fuldoklott az átmenő forgalomtól (napi 40 ezer autó).

A kissé a választási kampányra időzített átadás (Szlovákiában június 12-én lesznek a választások) így is komoly késést jelent, hiszen eredetileg 2006-ban kellett volna elkészülni e szakasznak.