fbpx

A kedvezményes társasági adó-kulcs szabályait még a bejelentettnél is jobban könnyítik, de az adózók szemszögéből rossz hír, hogy az önkormányzatok a megszűnő idegenforgalmi adó miatt emelhetik a vállalkozások építményadóját – írja a kormány elé kerülő, az Index által megszerzett törvényjavaslat-tervezet alapján az internetes portál.

A tervezet szerint az adómódosítások 75 milliárd forintos bevételkieséssel járnak, az Index számításai szerint azonban ez 80 milliárd is lehet. Az építményadó megemelése könnyen alkotmányellenesnek bizonyulhat, és így akár az egész adócsomag bukását is eredményezheti – jegyzik meg. A magánszemély is elszámolhat majd értékcsökkenést, ha ingatlant ad bérbe. Az öröklési és ajándékozási rendszert felborítják.

Az Index szerint a kedvezményes, 10 százalékos társasági adó-kulcs bevezetésével 2010-re átmeneti szabályt hoz a kormány – mivel az év közepén változik az adó mértéke és az adó alapja – eszerint meg kell osztani az adóalapot a július 1-je előtti és utáni részre. Mivel az ötszázmilliós adóalaphatár éves szinten értendő, ezért az átmeneti szabály úgy szólna, hogy a július 1-je utáni adóalapnál kétszázötvenmillió forintig lehet igénybe venni a tízszázalékos kedvezményes adókulcsot a 19 százalékos helyett.

Az első féléves adóalapnál ötvenmillió forintos határig lehetne a csökkentett adókulcsot kihasználni. A személyijövedelem adó-törvényt is kicsit átírják félévtől. Az egyéni vállalkozóknak is lehetővé teszik a cégeknek adott könnyítést, azt, hogy ötszázmillió forintig 10 százalékkal adózzanak a jövedelmük után.

A normaszövegből kiderül az is: nemcsak egyéni vállalkozóként, hanem magánszemélyként is el lehet számolni értékcsökkenést az ingatlan bérbeadás esetén, illetve akkor, ha az illető magánszemély egy vonatkozó kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújt. Az ingatlan-bérbeadókkal nagyvonalú lehet a kormány, ugyanis a javaslat szerint a változtatás életbe lépése előtt kezdett bérbeadásnál is ki lehet aknázni ezt a lehetőséget.

Az egyenes ági rokonoknál az öröklés és az ajándékozás is értékhatár nélkül illetékmentes lesz. De a házastárs, mostoha- vagy nevelt gyermek, illetve a mostohaszülő elveszíti illetékmentességét öröklés esetén már az első forinttól kezdve: az örökös házastárs például egy 25 millió forintos házrész után 18 millió forintig 2,5, a 18 és 25 millió közötti részre pedig 6 százalékos illetéket kell, hogy fizessen.

Az Index szerint vannak kisebb lépések is a csomagban: a vállalkozások kommunális adója megszűnik, a nagy teljesítményű személygépkocsik, vízi és légi járművek utáni adót is eltörlik.

Ez az adócsomag idén a tervezet szerint 75 milliárddal apasztja az állami bevételeket. Ebből a legnagyobb tétel a csökkentett társasági adó-kulcs határának feltolása és a feltételek megszüntetése, csak ez több mint hetvenmilliárd forintot vesz ki az állam zsebéből. Érdekesség, hogy a dokumentumban felsorolják az egyes lépések költségvetésre gyakorolt hatását, a számokat összeadva azonban csaknem nyolcvanmilliárdos lyuk jön össze.