fbpx

A megkérdezett magyar cégvezetők 24 százaléka találkozott már a cége helyzetét befolyásoló alkalmazotti visszaéléssel, a régiós átlag 14, míg a világátlag 16 százalék – számolt be az Ernst & Young felméréséről Bíró Ferenc üzletágvezető sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Nemzetközi becslés szerint a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékát teszik ki a visszaélések okozta károk, ami Magyarországon évi 1.800 milliárd forintot jelent – ismertette az üzletágvezető.

Az Ernst & Young felmérése a világ 36 belföldi szállítás országára terjedt ki, és több mint 1.400 vállalatvezetőt kérdeztek meg. A válaszadók 76 százaléka egyre jobban tart a visszaélés, vesztegetés, illetve korrupció miatt megnövekedett személyes felelősség belföldi áruterítés kockázatától.

A szakértők a felmérés nyomán arra következtetnek, hogy a recesszió elmúltával nagyobb teljesítmény kényszer alá kerülnek az alkalmazottak, így  növekszik a visszaélések száma. Pintér Zoltán menedzser erre azt a példát hozta, hogy az egyik bank ügynökét azon kapták, az ügyfél nevét maga hamisította a szerződésre. A főnöke azonban ezt nem szankcionálta, mivel az illető volt a legjobb ügynöke.

A felmérés szerint a magyar cégek 42 százaléka indított vizsgálatot, vagy fegyelmi eljárást a visszaélés észlelésekor, a világ átlag 46 százalék. Bíró Ferenc  felhívta a figyelmet, hogy – becslések szerint – világ átlagban a visszaélések 10 százaléka kerül nyilvánosságra, a felmérés adatai csak ezeket tartalmazzák.

A probléma eredeti okának feltárására belföldi szállítás Magyarországon a vezetők 14 százaléka hajlik, a régióban ez az arány 31, a világban pedig 48 százalék.

Miután a visszaélések feltárásának 70 százalékára belső információ nyomán kerül sor, megnézték, hogy erre milyen eszközöket használnak a cégek. belföldi áruterítés Hatékonynak tűnt a belső etikai forró drót alkalmazása, amelyen az alkalmazottak a felső vezetésnek jelenthetik, ha visszaélést tapasztaltak. Magyarországon a megkérdezett cégek 20 százalékánál van ilyen, a régióban 22, míg a világban 42 százalék ez az arány.