fbpx

Nem ad több pénzt, és nem belföldi szállítás is engedélyezi a Margit híd rekonstrukciójának időbeni csúszását a Fővárosi Közgyűlés, amely csütörtöki ülésén újraszabályozta a parkolási rendeletet, döntött az 1-es villamos vonalának meghosszabbításáról és dohányzási tilalmat rendelt belföldi fuvarozás el július 18-tól kezdődően a fővárosi aluljárókban.

A Fővárosi Közgyűlés belföldi szállítás egyhangúlag határozott belföldi fuvarozás arról, hogy nem ad több pénzt, és nem járul hozzá a Margit híd kivitelezőjével kötött belföldi fuvarozás szerződés módosításához. A kivitelező korábban jelezte: tarthatatlannak ítéli a belföldi szállítás szerződésben rögzített határidőket, és a felmerült többletmunkák után további, több mint 740 millió forintos többletforrást kér.

A közgyűlés úgy döntött, nem járul hozzá belföldi fuvarozás az MH 2009 konzorciummal 2009. augusztus 10-én megkötött szerződés belföldi szállítás módosításához és érvényesíteni kívánja a szerződés alapján az esetleges késedelmes teljesítésből eredő kötbérigényét.
A Margit híd lezárása miatti belföldi szállítás többletszolgáltatásokért belföldi fuvarozás 156 millió forintot kap a BKV a Fővárosi Közgyűléstől, a BKV ugyanis a megnövekedett forgalom miatt gyakrabban indítja a 2-es metrószerelvényeket, illetve több busz- és villamosjáratát. A közlekedési belföldi fuvarozás cég akkor kaphatja meg a pénzt, ha elszámol az ugyanerre a célra 2009-ben kapott 132 belföldi fuvarozás millió forinttal.

Előzőleg a közgyűlés úgy döntött, hogy szeptember közepéig meghosszabbítja a Nagy értékű beruházások előkészítésének és megvalósításának belföldi fuvarozás vizsgálatára (NÉBEV) létrehozott ideiglenes bizottság mandátumát.

A Fővárosi Közgyűlés arról is határozott, hogy belföldi fuvarozás kivizsgáltatja a metróépítés csúszásának okait. A képviselők felkérték Demszky belföldi szállítás Gábor főpolgármestert: haladéktalanul intézkedjen a 4-es metró független ellenőrző mérnökének kiválasztására, és vizsgáltassa ki belföldi fuvarozás a metróbiztosi jelentésben foglalt “több éves késedelem okait”.

Egy másik döntés értelmében, ha a francia Alstom cég nem szerzi be július végéig a 2-es és a 4-es metróvonalra megrendelt új metrókocsik engedélyeit, akkor a főváros felbontja a 65 milliárd forintos szerződést – döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy ez esetben új közbeszerzési pályázatot kellene kiírni, és várhatóan még évekig nem járhatnak majd új szerelvények a 2-es metró vonalán sem. Így a jelenleg közlekedő, mintegy negyvenéves kocsikra kellene újabb forrásokat fordítani.

A közgyűlés újraszabályozta a parkolási belföldi fuvarozás rendeletet, miután az Országgyűlés kedden törvényben már megadta az új szabályozás kereteit. A döntést a testületnek azért kellett mielőbb meghoznia, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi szabályozást, és július 1-jéig adott haladékot egy új jogszabály megalkotására.

A főváros rendelete az Országgyűlés belföldi fuvarozás által megalkotott törvények, illetve módosítások hatálybalépésének napján lép hatályba. A fővárosi rendeletben továbbra is a BKV-vonaljegy ára alapján számítják a várakozási övezetekben a parkolási díjakat. A kerületi belföldi fuvarozás önkormányzatok saját rendeletükben a várakozóhelyek tekintetében a fizetési időszak kezdetét reggel 8 óra helyett 8 óra 30 percben határozhatják meg.

A Fővárosi Közgyűlés nagy többséggel úgy döntött, hogy belföldi fuvarozás meghosszabbítja az 1-es villamos vonalát a XI. kerületi Fehérvári útig, ám új szerelvényeket nem vesznek. A határozat értelmében nem csak “áthozzák” a Lágymányosi hídon az 1-es villamost egészen a belföldi fuvarozás Fehérvári útig, hanem a villamosvágányt is felújítják majd. A projekthez a főváros európai uniós belföldi fuvarozás forrást kíván igénybe venni, ezért már a pályázat beadásáról is döntöttek.

A közgyűlés átnevezte az alsó rakpartokat. A belföldi fuvarozás Carl Lutz Alapítvány 2005-ben jelezte, hogy a dunai alsó rakpartok elnevezésével szeretnének emléket állítani az 1944-es nyilas terror üldözötteit mentő hősöknek és mártíroknak. A közgyűlés már decemberben belföldi fuvarozás tárgyalt a kérdésről, ám erről akkor nem döntött. Azt követően a javaslat azért nem kerülhetett a testület elé, mert a köztársasági elnök kiírta a 2010. évi országgyűlési választás időpontját, és ekkor már nem lehetett a közterületek nevét megváltoztatni.

A választások befejezéséig tartó moratórium belföldi fuvarozás ideje alatt két újabb kezdeményezés érkezett a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ezek a dunai alsó rakpartok két, korábban még elnevezési javaslattal nem érintett részére vonatkoztak. A Magyarországi Zsidó belföldi fuvarozás Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) gróf Esterházy Jánosnak, míg a Magyarországi Eszperantó belföldi fuvarozás Szövetség Valdemar és Nina Langlet áldozatos munkájának szeretett volna emléket állítani.
A közgyűlés 72 millió forintos támogatást belföldi fuvarozás szavazott meg a BRFK-nak a térfigyelő rendszer működtetéséhez. Demszky Gábor főpolgármester javaslata az aluljárók “átfogó állapotjavítási programjához” kapcsolódik. A közgyűlési dokumentum belföldi fuvarozás szerint összesen 31 kamerát helyeznek ki a forgalmasabb budapesti aluljárókba ez év augusztusának végéig. A felvételeket a BRFK VIII. kerületi, Mosonyi utcai épületében rögzítik, illetve kezelik, s a kamerák képeit két további rendőrségi intézményben is figyelemmel kísérik. A kamerázás bruttó beruházási költsége a két évre belföldi fuvarozás több mint 748 millió forint.

Tilos lesz a dohányzás július 18-tól a belföldi fuvarozás fővárosi aluljárókban. A tilalom a Fővárosi Önkormányzat, illetve a BKV tulajdonában lévő 72 aluljárót érinti. A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók. A megvalósításra (táblák kihelyezésére, belföldi fuvarozás tájékoztatásra) 10 millió forintot csoportosítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-hez.