fbpx

Az elmúlt hetek áradásai miatt mintegy 140 útszakasz került hosszabb-rövidebb időre víz alá országszerte. Az utóbbi napokban megkezdődött ugyan a lassú apadás, de így is van néhány olyan útszakasz, amelyik személygépjárművel nem járható – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.


A felszabadult utaknál a Magyar Közút megkezdte a károk felmérését és a helyreállítást. A társaság szakembereinek gyorsjelentése alapján az összesített kár elérheti a kétmilliárd forintot.

Az utóbbi hetek rendkívül csapadékos időjárásának eredményeként kialakult árvizek nyomán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton a műtárgyakban és úttartozékokban, valamint a közút mellett található növényzetben is jelentős kár keletkezett. Az átfolyó víz több útszakaszon is padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott. Számos útszakaszon várhatóan több száz méteren kell teljes burkolatcserét elvégezni, ami több 10 millió forintos költséget jelent esetenként, de a kárfelmérés jelenleg is tart. A viharos szél jelzőtáblákat, jelzőberendezéseket és úttartozékokat rongált meg, és a kidőlt fákat, letört ágakat is el kell távolítani az utak széléről.