fbpx
TAVALY A GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNNYEL PÁRHUZAMOSAN A SZÁLLÍTÁSI IGÉNYEK IS VISSZAESTEK: A SZÁLLÍTOTT ÁRUK TÖMEGE 12, AZ ÁRUTONNA-KILOMÉTERBEN MÉRT TELJESÍTMÉNY 6 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA AZ ELŐZŐ ÉVIHEZ KÉPEST – KÖZÖLTE A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL (KSH) CSÜTÖRTÖKÖN AZ MTI-VEL.

A nemzetközi fuvarozás volumene 13, a belföldi fuvarozás 11 százalékkal esett vissza. Az árufuvarozás árutonna-kilométerben mért teljesítménye mindkét viszonylatban 6 százalékkal csökkent.

A fuvarozott áruk tömege és az árutonna-kilométerben mért fuvarozás teljesítmények éves szinten valamennyi a fuvarozás alágazatban csökkentek, ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévben a közúti és a csővezetékes ágazatban meghaladták az egy évvel korábbit.

Az árutömeg 76 százalékát közúton, 14 százalékát vasúton szállították. Az árutonna-kilométerben mért 50,1 milliárdos összteljesítmény legnagyobb hányadát – 70 százalékát – kitevő közúti árufuvarozás 11 százalékkal maradt el a 2008-as szinttől, míg az együttesen 14 százalékot kitevő csővezetékes és belvízi fuvarozás 7, illetve 19 százalékos csökkenés mutatkozott.

A közúti árufuvarozás alacsonyabb volumene a belföldi fuvarozás 13 százalékos visszaesésére vezethető vissza, mivel nemzetközi viszonylatban 5 százalékkal nagyobb tömegű árut fuvaroztak, mint 2008-ban.

Belföldi viszonylatban az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 7 százalékkal csökkent, nemzetközi relációban viszont 2 százalékos növekedés mutatkozott.

2009. december 31-én a közúti gépjárművek állománya 3,6 millió volt, ebből 3 millió személygépkocsi. Tavaly több járművet vontak ki a forgalomból, mint amennyit üzembe helyeztek, legutóbb 11 éve csökkent a gépjárművek száma. A 2009-ben az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma 76 ezer volt, 57 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.