fbpx
JANUÁR ELEJÉTŐL CSÚCSOKAT DÖNT AZ OLAJ ÁRFOLYAMA, AMI RÖVID TÁVON MEGÁLLÓT, LEFELE IRÁNYULÓ KORREKCIÓT EREDMÉNYEZHET A PIACON. A MAGAS KÉSZLETSZINTEK, A TÖBBLETKAPACITÁSOK ÉS A SZEZONÁLISAN GYENGÉBB KERESLETTEL JELLEMEZHETŐ NEGYEDÉV KÖZELEDTE AZT SUGALLJA, HOGY AZ OPEC ÁLTAL KÍVÁNATOSNAK TARTOTT 70-80 DOLLÁR KÖZÖTTI ÁRSÁVBA ISMÉT VISSZAKERÜLHET MAJD A FEKETE ARANY ÁRA, KÖZÉP TÁVON VISZONT TOVÁBB ÉLHET AZ EMELKEDŐ TREND A PIACON.

Igencsak megközelítette a WTI típusú olaj legközelebbi határidős árfolyama a lokális csúcsnak számító, január elején beállított 83.2 dolláros hordónkénti szintet. Az elmúlt napok emelkedését követően rövid távon ezen szinteknél már a vételi pozíciók mérséklése lehet ajánlott (a jelenlegi emelkedés több szempontból is törékenynek tűnik), az árfolyam korrekcióját követően viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a középtávú emelkedő trend továbbra is érvényben van.

Miért torpanhat meg az emelkedés?

1. Az OECD olajkészletei jóval átlag felettiek, ráadásul az EIA kalkulációi szerint a közeljövőben csak tovább dagadnak (a várakozások alakulásában persze egy újabb gazdasági visszaesés valószínűségére tett prognózisok is szerepet játszanak).

2. Az OPEC többletkapacitásai továbbra is átlag feletti szinten tartózkodnak, ahogy átlag feletti annak egy fogyasztási egységre eső mértéke is. A kitermelési oldalról tehát jelenleg nem nehezedik nyomás a piacra.

3. Korábban igen jól jelezte előre az olajpiaci folyamatokat a hajózási költségek alapján kalkulált Baltic Dry index. A nyersanyagpiaci kereslet alakulását jól leképező index az elmúlt hónapokban nem adott okot talán akkora mértékű optimizmusra, mint amit az olajár tükrözött.

4. Január közepe óta nem látott magasságba emelkedett a NYMEX-en a spekulatív nettó long pozíciók nagysága. A korábbi hónapokban a nettó spekulatív pozíciók hasonló szintjét az árfolyam lefele irányú korrekciója követte. Ezt talán most is tapasztalhatjuk majd, hiszen a shortállomány az elmúlt időszakának átlagába beleillik (vagyis shortzárások vélhetően nem jönnek, felfele hajtva az árat), míg a long állomány magasabb szinten tartózkodik (ezek zárása pedig az olajár csökkenésének irányába hathat).

5. Az utóbbi években április hónap stagnáló olajárakat eredményezett a gyengébb keresleti szezonhatásnak köszönhetően (a finomítói átállások hatására). A nyári benzinfogyasztási csúcs előtt május-júniusban lehet nagy átlagban árfolyam emelkedést tapasztalni az olajpiacon.

6. Az OPEC a 70-80 dolláros szinteket tartja kívánatosnak az olajpiacon, melyek elérésére jelenleg megvannak a megfelelő eszközei a kínálati oldal fölös kapacitásain keresztül.

 

Mit mondanak az elemzők?

Credit Agricole CIB

Mivel közeleg a keresleti oldalon hagyományosan leggyengébb negyedév az olajpiacon, a Credit Agricole elemzője szerint az olajár is nyomás alatt állhat. Várakozása szerint a Brent árfolyama 66.5 dollários átlegértékig esik majd 2010 második negyedévében, majd az év második felében 73 dollárig kapaszkodik vissza a készletek harmadik negyedéves csökkenésének megindulásával.

Credit Suisse

A Credit Suisse elemzői szerint a Brent típusú olaj árfolyama a 60 és 85 dolláros szintek között tartózkodhat majd az idei évben. Ebből a sávból csak rövid időre léphet majd ki a kurzus.

Deutsche Bank

A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az olajár egészen 60 dollárig eshet az idei negyedik negyedévre, melyet a jelentős fölös OPEC kapacitással és kínálati mennyiségekkel magyaráz.

Erste

A kockázat/hozam reláció nem nevezhető vonzónak a jelenlegi olajár szinteken, vélik az Erste elemzői. Az OPEC többször hangoztatta, hogy a 70-80 dolláros olajárat tartja optimálisnak, mely véleményétől a kartell nem tágít majd az elemző szerint. A jelenlegi árszintek a gyenge keresleti oldal fényében nem magyarázhatók, azt a likviditás tolja egyre magasabbra.

Nomura

A Nomura szerint az elmúlt időszakban látott keresleti oldali élénkülés nem pusztán szezonális, jóval inkább strukturális jellegű. Az amerikai piacon a finomított termékek iránt további kereslet élénkülésre számít az elemző.

 

portfolio.hu