fbpx

Újabb állomásához érkezett a General Motors magyarországi telepének bővítése: ma bokréta ünnepség volt Szentgotthárdon, ahová már toborozzák az új munkaerőket és ahová már az új gépek is megérkeztek.

Az Opel tavaly bejelentett 500 millió eurós beruházásának keretében Szentgotthárdon elkészült az új 30 ezer négyzetméteres üzemcsarnok, mely az új motorgyári termelő soroknak ad majd otthont. A gyárépületben a belső munkálatok folytatódnak. Az első kapavágás után január óta több mint 62 ezer köbméter földet kellett a helyszínről elszállítani, majd több mint 5 ezere tonna acélt és 9 ezer köbméter betont építettek be az új gyárépületbe. Az építkezést a német Kocks Engineering GmbH koordinálja, de a munkálatokban száznál több magyar beszállító vesz részt. Az igazi gazdasági lehetőségeket a kész gyár jelenti majd a magyar vállalkozásoknak. Naponta átlagosan 150 ember dolgozott az építkezésen, több, mint 90 százalékuk magyar.

Az új csarnok mellett, a régi gyárépületben folyik a korábbi autógyári terület felújítása, ide már meg is érkeztek – igaz még csak dobozokban – az első gépek. A felújított 31 ezer négyzetméternyi terület és az új üzemcsarnok együtt tudja majd befogadni az új motorgyár berendezéseit, a hengerfej-gyárba viszont már a nyári leállás alatt bekerültek új gépek, a bővítés azért volt szükséges, hogy a hengerfej üzem képes legyen majd az új motorgyár ellátására is.

Európában jelenleg három helyen gyárt motorokat az Opel, de a létrejövő új beruházással Szentgotthárd az Opel meghatározó motorgyártó kompetencia központja lesz, az itt készülő új motorgeneráció pedig nemcsak a legkorszerűbb technológiákat vonultatja majd fel, hanem a legkorszerűbb, legrugalmasabb gyártási technológiák alkalmazásával is készül.