fbpx

A főváros is elfogadta a szállítás a közterületi parkolás szállítás új jogi szabályait – a parkolás díját a 95-ös benzin átlagárához kötik, késedelmi kamat ezentúl nem szállítás követelhető.

Újraszabályozta a parkolási rendeletet a szállítás Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, miután az Országgyűlés kedden törvényben már belföldi fuvarozás megadta az új szabályozás kereteit – írja szállítás az MTI. A döntést a testületnek azért kellett mielőbb meghoznia, mert az belföldi fuvarozás Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi szállítás szabályozást, és július 1-jéig adott haladékot egy új jogszabály megalkotására. A képviselők egyhangúlag, 62 igen szállítás szavazattal döntöttek a belföldi fuvarozás rendelet megalkotásáról. A fővárosi rendeletben továbbra is a BKV-vonaljegy ára alapján szállítás számítják a várakozási övezetekben a parkolási díjakat.

Az előterjesztő Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a rendelettervezetet szakpolitikusokkal, szakmai szervezetekkel, szállítás kerületekkel egyeztették. Mint mondta, egyetértettek abban, hogy Budapesten a parkolásnak egységesnek kell lennie, azt az önkormányzat közfeladatának kell tekinteni, kizárólag önkormányzati közszolgáltatónak kell belföldi fuvarozás végeznie, a szállítás bevételeknek pedig az önkormányzatokhoz kell befolyniuk.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a képviselők szállítás nem fogadnák el az új rendeletet, kaotikus állapotok alakulnának ki a parkolásban július belföldi fuvarozás szállítás 1-től Budapesten.

Ikvai-Szabó Imre előterjesztéséből kiderül: belföldi fuvarozás a rendeletből kikerültek azon szabályok, amelyeket a törvény már tartalmaz, mint például a várakozás megkezdésekor szállítás minimálisan fizetendő díj, vagy a pótdíj kiszabása és mértéke és a korábbi hat helyett csak öt díjkategóriát tartalmaz. Wintermantel Zsolt szállítás módosító indítványa emellett a kerületi belföldi fuvarozás önkormányzatok saját rendeletükben a szállítás várakozóhelyek tekintetében a fizetési időszak kezdetét reggel 8 óra helyett 8 óra 30 percben határozhatják szállítás meg.

Az Országgyűlés kedden módosította a szállítás közterületi parkolás jogi szabályait. A törvénymódosítások, amelyre az Alkotmánybíróság döntése miatt volt szükség, a 95-ös benzin átlagárához kötik a parkolási díjat, és rögzítik, hogy a várakozási díj és a pótdíj után.