fbpx

Minden elemzői várakozást felülmúlt az első negyedéves magyar GDP-adat. Az elemzők ugyanis 0-3 százalék közötti gazdasági visszaesést jósoltak, miközben a naptári hatás kiszűrésével éves alapon 0,2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az adatokra érkezett elemzői reakcióik azt emelik ki, hogy ezzel is bebizonyosodott: a magyar recesszió hivatalosan is véget ért a tavalyi negyedik negyedévben.
Öt negyedév után ez volt az első pozitív magyar (év/év alapon számított) GDP-adat, miközben az előző negyedévhez viszonyított index értéke hat negyedév után tudott ismét a  emelkedni – húzza alá kommentárjában Barta György, a CIB Bank elemzője, aki azt is hozzáteszi: a román és szlovák első negyedéves növekedési adatok szintén kellemes meglepetést okoztak. A mai adatok is megerősítik, hogy a magyar gazdaság a negyedik negyedévben kilábalt a recesszióból.
Barta György úgy véli, hogy a legfontosabb húzóerő az ipari termelés lehetett az előző negyedév gazdasági teljesítményében köszönhetően az export által vezérelt kibocsátás kedvezőbb alakulására. A CIB Bank elemzője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a belső kereslet fellendülése továbbra sem meggyőző, miközben főbb exportpiacaink növekedési kilátásait bizonytalanság övezi (a várható megszorítások miatt).

A CIB Bank elemzői továbbra is lassú fellendülést vetítenek előre, éves átlagban stagnálásra számítanak. A gazdaság élénkítésére vonatkozó költségvetési politikai törekvések (melynek megítéléséhez több információra van szükség) csak a következő években éreztethetik hatásukat – tette hozzá Barta György, aki szerint a .

Az első negyedéves adatok arra utalnak, hogy véget ért a recesszió Magyarországon – írja elemzésében Samu János, a Concorde makroelemzője, aki szerint az export és a készletfeltöltések vezethették a magyar GDP bővülését. A gazdaság többi ága még mindig recesszióban lehetett – utal Samu János arra, hogy a részletes adatokat még nem ismerjük.
Távolabbra tekintve, a konszenzusnál magasabb, 0,5 százalékos idei gazdasági növekedés várakozásunk megvalósulhat, sőt inkább felfelé látunk kockázatot a rövid távú EU üzleti felmérések alapján – írja a Concorde elemzője, aki szerint az új kormány gazdaságélénkítő prioritása, főleg a befagyott hitelpiac felélesztése, inkább csak az év vége felé éreztetheti majd hatását. Így a belső forrásokból származó pozitív meglepetés csak 2011-től lesz igazán fontos – tette hozzá.